Foto i toppen: Aker Verdal
Verdalsbedriften har for lenge siden skjønt at psykiske helseplager er den dominerende årsaken til fravær. Særlig blant de unge. Måten de håndterer dette på, fortjener oppmerksomhet. Gjennom Trøndelagsmodellen har folk i utenforskapet kommet i jobb, og de fleste av disse går etter hvert fra å være hjelpearbeider til å bli lærling i bedriften. ABC for god psykisk helse har vært en verdifull støtte i det forebyggende arbeidet.
ABC for god psykisk helse er en forskningsbasert måte å forstå hvordan vi kan fremme god psykisk helse i praksis. En arbeidsramme. ABC står for Act, Belong, Commit, og er utviklet ved Curtin University i Australia. Trøndelag har hatt rollen som pilot i Norge i en folkehelsekampanje, som nå utvides til en nasjonal satsing.
Hos oss er rådene oversatt til gjør noe aktivt, gjør noe sammen og gjør noe meningsfylt. ABC-måten å tenke psykisk helse på er relevant for de fleste arenaer der folk møtes. Det kan være som grunnlag for konkrete tiltak, men det kan også ligge i bunnen som et verdigrunnlag.
Arbeidsplassen er et av våre viktigste fellesskap. Får vi til et positivt og inkluderende arbeidsmiljø skapes tilhørighet til arbeidsplassen. Arbeidsdagen blir meningsfull når den enkelte kjenner seg sosialt integrert, og ser at de kan ha betydning for bedriften og sine arbeidskamerater. Dette er det enkle budskapet i ABC. Alle kan bidra til bedre psykisk helse.
Et viktig grep de har tatt på Aker er valget av en egen sosialtillitsvalgt. Kenneth Hernes har vervet nå, og han er valgt av klubbstyret i Fellesforbundet. De uorganiserte får også hjelp fra Kenneth, men de har ikke forhandlingsrettigheter. Dette er nok en medvirkende årsak til den sterke medlemsøkningen i klubben de siste årene.
En sosialtillitsvalgt må ha gode sosiale egenskaper og beherske den nødvendige samtalen. Kenneth deltar alltid i sykefraværsoppfølging av lærlinger, og han forteller at dialogen med personalansvarlig ledere og bedriftshelsetjenesten er god. Sammen er de alltid på jakt etter de bakenforliggende årsakene til fraværet. Dersom de finner dette, har de et godt grunnlag for tilrettelegging.
Unge ansatte som bor på hybel, kan mangle kontaktnett og nære støttespillere. Tema for oppfølgingen kan for eksempel være rus, døgnrytme og dataspill. Skiftarbeid øker risikoen for at spilling blir et problem. De som har familie, kan i perioder oppleve krevende dager på grunn av skiftarbeid og logistikk. Derfor er ledelse og tillitsvalgte opptatt av å hjelpe framfor å sette den ansatte på plass.
De som sliter oppdages ofte av kollegaer som bryr seg. Gjennom samtaler med den ansatte får ledelse og tillitsvalgte nyttig informasjon som arbeidsgiver kan bruke til målrettet hjelp og tilrettelegging i arbeidshverdagen. Det kan være å sette arbeidstaker på førsteskiftet en periode. Ved å unngå nattskift legges det til rette for mer stabilitet, og i tillegg kan dette være helsefremmende for den enkelte.
Unge som får sjansen, er takknemlig og motiverte, og de får god oppfølging. lærling-ansvarlig har en viktig rolle i opplæring og ivaretakelse, mens NAV bidrar med ressurser til en fadder-/mentor-ordning. NAV har også gitt veiledning i bruk av deres ferdige pakke, «En guide til ABC på arbeidsplassen». Flere av de unge tar fag utenfor arbeidstid for å tette hull slik at de etter hvert kan fullføre utdanning og bli fagarbeidere.
Ifølge Kenneth, kom ABC beleilig. De startet med å tilpasse verktøyene i arbeidslivets ABC til konteksten i bedriften og til arbeidet med psykisk helse. Ledere, verneombud og tillitsvalgte fikk opplæring i å lede konstruktive samtaler, hvordan være gode rollemodeller, og ikke minst, de små, men viktige tiltakene i hverdagen, som å være inkluderende rundt matbordet.
Et av tiltakene er jevnlige samlinger i arbeidsgjenger. Her dreier gruppesamtalene seg ofte om følelser. Og faktisk, menn klarer å være åpne om egen psykiske helse. Den yngre garde snakker lettest om dette, mens de som er litt eldre trenger mer tilvenning. De er nok i større grad vant med å tenke at det handler om å ta seg sammen.
Et godt partssamarbeid er alfa omega for å lykkes med ABC på arbeidsplassen. Ledelsen må forstå viktigheten av å forebygge psykiske helseutfordringer, og legge til rette for at de ansatte kan sette søkelyset på ABC for god psykisk helse. Samtidig må de ansatte forstå arbeidsgiver sin posisjon. Bedriften skal tross alt tjene penger.
Sosialtillitsvalgte på Aker Solutions Verdal sier det slik; By på en dæsj raushet, vær positiv og sørg for medvirkning for alle involverte slik at de føler seg ivaretatt. Hvis de ansatte stoler på systemet, vil flere bidra til inkluderende arbeidsmiljø.
Mari Jørgensen Ryen, Prosjektleder ABC for god psykisk helse
Hans Lieng, ABC for god psykisk helse
Denne artikkelen ble først publisert i Trønderdebatt 25.02.25 Debatt, Trønderdebatt | Et raust og inkluderende arbeidsmiljø er løsningen